Kundalini Ioga

QUÈ ÉS KUNDALINI IOGA?

Kundalini Ioga prové de l’origen del Ioga. És una mil•lenària tècnica, provinent de l'Índia, utilitzada al llarg de la història per combatre les causes del sofriment i permetre als éssers humans aconseguir el que és seu: la seva identitat veritable per dret des del naixement: un estat estable de felicitat des del cor connectat a l'ànima. Els antics mestres d'aquesta ciència sagrada, coneguts com rishis en la tradició ioguica, van observar que el sofriment en les seves diverses modalitats prové del fet que vivim en un estat de fragmentació subjectes a diverses tendències més o menys inconscients que ens porten a comportar-nos de manera que ens causem dany a nosaltres mateixos i al nostre entorn. A través de la pràctica del ioga (el mateix nom de la qual en sànscrit denota unitat) podem tornar-nos activament conscients del complex sistema que som: cos, ment i esperit, sorgits de la mateixa essència de tota la creació, i vinculats a través de cada acció, paraula i respiració amb tot quant ens envolta. Pas a pas amb la pràctica del Ioga anem adquirint la llibertat per actuar des de la totalitat del nostre ésser, sense seguir lligats pels nostres condicionaments personals, familiars i culturals.

Els ioguis van anomenar Kundalini a aquest potencial latent en tots els éssers humans – la capacitat de manifestar tota la creativitat de manera conscient i lliure cada instant de les nostres vides. A nivell fisiològic se li associa amb un flux del sistema nerviós central, des de la base de la columna vertebral fins als “centres superiors”: el cervell i les glàndules pituïtària i pineal. Al llarg del temps es van desenvolupar nombroses tècniques, que es van convertir en diferents escoles de ioga segons el mètode que utilitzen per activar aquest potencial: hatha ioga s'enfoca en postures corporals anomenades asanes, mantra ioga en la repetició de sons amb una càrrega vibratòria específica, laya ioga en la respiració, Raj ioga en la visualització i concentració com a suports per a la meditació, i així successivament.

KUNDALINI IOGA abasta diverses d'aquestes tècniques: principalment ús de postures, exercicis de respiració, repetició de mantres i meditació, per despertar l'ésser humà a un estat de plenitud. Per molt temps es va transmetre en forma restringida, de mestre a deixeble, fins que un Maestro de Kundalini Ioga conegut a Occident com Yogi Bhajan va arribar a Amèrica en 1969 mogut per la intenció d'ensenyar lliurement aquesta tecnologia com una eina útil per a la humanitat en general, per enfrontar l'època de canvis per la qual travessem.

Kundalini ioga no és alguna cosa secreta o només a l'abast d'uns privilegiats. La seva tecnologia està a l'abast de qualsevol persona, edat o condició sense cap experiència prèvia en ioga. Cadascú crea i experimenta el seu camí des de la perfecció de la seva “imperfecció”.

QUÈ ÉS LA ENERGIA KUNDALINI?

Kundalini és la nostra energia creativa. La Kundalini està representada com una serp enrotllada adormida a la base de la nostra columna. Kundalini és l'energia adormida dins de nosaltres mateixos que expandeix la nostra consciència. Kundalini és la grandesa de la qual tots som capaços. Quan accedim a la nostra Kundalini, de què ens fem conscients?: Ens fem conscients de les nostres capacitats creatives i el nostre cos radiant. Ens fem conscients de la nostra relació finita amb l'infinit. Kundalini fa possible que en la nostra qualitat d'humans amb identitats finites ens relacionem amb la nostra identitat infinita.

Què és el que fa possible l'experimentar l'energia Kundalini?

Quan el sistema glandular està activat i el sistema nerviós és fort l'energia dels dos sistemes s'uneix per crear un moviment o flux del fluid espinal, una nova sensitivitat en el nostre sistema. El "cervell íntegrament rep senyals i les integra."

Quin és el resultat?

Una nova claredat expandeix les nostres percepcions. Entenem l'efecte i l'impacte d'una acció abans de realitzar-la. Tenim un opció per decidir si actuem o no. La consciència porta opcions. Les opcions proveeixen llibertat.

És necessària l'energia Kundalini?

No podem viure sense un flux constant d'energia Kundalini. La diferència està en la quantitat de flux. Quan hi ha un flux abundant la nostra ment desperta de la seva llarga anestèsia i deixem de viure en realitats imaginades, ens entreguem lliurement al propòsit de l’ànima i gaudim conscients i sense por dels abundants plaers de l'experiència de la vida.

Imparteix els nostres Tallers de Kundalini Ioga a Manualidades del Alma:

Joan Riba (Hari Avtar Singh)